Motivatie - "Je bent je eigen grens"

Je bent je eigen grens: een verandering of de wil om te veranderen start bij jezelf. Je kunt de berg niet minder hoog maken, maar je kunt wel leren skiën. Tal van inspirerende leuzen trachten motivatie te omschrijven. Maar wat is nou precies motivatie? Wat wordt ermee bedoeld? 

Motivatie betreft het verlangen om dingen gedaan te krijgen. Het refereert naar een proces dat doelgericht gedrag initieert, leidt en onderhoudt. Motivatie zet ons in beweging. Motieven geven antwoord op de “waarom”-vragen van gedrag.

Het is makkelijk om ervoor te kiezen jezelf als slachtoffer te blijven zien van de overvloed aan aandacht, informatie en verandering die het dagelijks leven van je vraagt. In plaats daarvan is het effectiever om een meer positievere aanpak op het leven te hebben. Om het pad te bewandelen wat we graag zouden willen bewandelen, moeten we leren om met volle overgave om te gaan met de dingen die ons juist tegenhouden. Ondertussen weten we namelijk dat dit de dingen zijn die juist een verschil kunnen en zullen maken. We moeten stoppen met het vermijden van deze grote zaken, en we moeten stoppen ons hiertegen te verzetten. Pas wanneer we de grotere zaken die we normaal gesproken uit de weg zouden gaan onder ogen durven te zien, kunnen we onszelf onderscheiden en van “makkelijke” gewoonten af stappen.

Bovendien: wist je dat kleine overwinningen motiveren? Vooruitgang, ook al is het in kleine mate, versterkt motivatie en positieve emoties. Daarnaast ben je creatiever en productiever als je positieve emoties ervaart. Pas wanneer we met zaken die ons tegenhouden aan de haal gaan, zullen we merken wat ons daadwerkelijk drijft. Dit zal ons in staat stellen onze persoonlijke doelen te kunnen bereiken. Probeer hierbij niet te snel te willen gaan, en probeer de negatieve bril af te zetten en juist te denken “Ook al ben ik er misschien nog niet, ik ben verder dan ik gisteren was!”.