Uit je comfort zone, maar niet te ver

Je hebt ze vast weleens gezien: quotes, canvassen of soms zelfs lezingen over de comfort zone. “Het leven begint aan het einde van je comfort zone.” De comfort zone wordt gekarakteriseerd als elke gedraging waarbij het angstniveau laag blijft. Je voelt je comfortabel, het gedrag gaat je gemakkelijk af. Maar, om echt te kunnen leven moet je dus uit die comfort zone, toch?

Aan de andere kant worden we overladen met krantenartikelen, boeken en seminars die ons willen overtuigen dat we moeten doen waar we van houden, waar we gelukkig van worden. Maar niet iedereen wordt gelukkig van dingen die buiten de comfort zone liggen. Een persoon die zich graag op de achtergrond houdt, plaatst zich liever tussen het publiek tijdens zo’n seminar dan dat diezelfde persoon voor de zaal de seminar zou moeten geven. Maar volgens de wijsheden over de comfort zone zou deze persoon pas echt leven als hij bijvoorbeeld voor de zaal die seminar geeft. En wie weet is dat ook wel zo. Onderzoek zegt echter dat dit afhankelijk is van het ervaren niveau van angst. Te ver buiten de comfort zone kan een hoog angstniveau creëren en hiermee het leren belemmeren, omdat je energie volledig uitgaat naar het beheersen van die angst. Een laag angstniveau duidt zoals eerder genoemd op de comfort zone, een zone waarin je zeker weet dat je dingen aan kan. Maar waar begint dan wel het leven buiten de comfort zone?

Hierin ligt dan ook juist het verschil tussen deze twee wijsheden. Niet per definitie het leven begint aan het einde van je comfort zone, maar het leren. Tussen de comfort zone en de paniek zone vinden we namelijk de leer zone. Hierin word je uit de comfort zone gepusht en voel je je niet meer gemakkelijk, mogelijk een beetje angstig. Dit is volgens onderzoek juist wat nodig is om te leren. Door een klein beetje spanning en druk leren we meer en presteren we beter. Stap dus buiten de comfort zone om te leren. Oncomfortabel staat niet gelijk aan onmogelijk.