Carrièreplanning – “De beste manier om de toekomst te voorspellen is door het te creëren”

“Als ik later groot ben wil ik wereldberoemd worden”. Een uitspraak die je toen je jonger was vast en zeker hebt gedaan. Iedereen noemde vroeger zulke vrij onrealistische dingen. Het zal dan ook weinig over echte beroepen zoals we die tegenwoordig kennen gegaan zijn. Toch zal je toentertijd ook wel een aantal beroepen genoemd hebben die je later zou willen beoefenen, maar daar zal je nu je ouder en wijzer bent vast heel anders tegenaan kijken. Daarnaast breidt de arbeidsmarkt zich nog steeds uit, doordat er bijvoorbeeld continu technologische ontwikkelingen aan de gang zijn en de moderne wereld er steeds meer op vooruit gaat.

Het is echter wel heel belangrijk om meer in die richting over je toekomst na te denken. Wanneer je goed voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt bereiken op carrièregebied, wordt de kans ook groter dat je ook echt een geslaagde carrière zal krijgen. Als je goed duidelijk hebt waar je op de lange termijn heen wilt, is het eenvoudiger om hier de focus op te houden.

Zoals de titel al aangeeft, is carrièreplanning een eerste opstap. Voor alle keuzes die je wilt maken op het gebied van werk, zal je een plan van aanpak moeten maken. Immers: “De beste manier om de toekomst te voorspellen is door het te creëren”. Bepaal je einddoel en splits dit op in meerdere kleine doelen. Zo kun je voor jezelf duidelijk krijgen welke dingen je nog moet ondernemen om je (eind)doel te kunnen bereiken. 

Je kunt hierbij verschillende dingen doen. Begin met zelf-assessment (zelfbeoordeling). Ga voor jezelf na wat je zoekt in een baan, wat je motiveert en wat je persoonlijke drijfveren zijn. Schrijf je kernkwaliteiten en eventuele valkuilen uit. Je kunt hierbij ook handig gebruik maken van je netwerk. Spreek bijvoorbeeld je netwerk aan en kijk wat zij voor jou kunnen betekenen. Vraag hen daarnaast welke kwaliteiten zij jou toe zouden kennen. Wellicht biedt dit nieuwe inzichten, wat je bijvoorbeeld in toekomstige sollicitatiegesprekken kunt gebruiken. Op basis van je interesses en kwaliteiten kun je je competitieve voordeel inzetten en jezelf verkopen op jouw onderscheidend vermogen. 

Het is echter vaak niet zo dat je van de een op de andere dag direct je droombaan vindt. De meeste carrières bestaan vaak uit meerdere stappen. Niet alleen stappen vooruit, maar ook stappen opzij of in sommige gevallen een klein stapje “achteruit”. Mensen twijfelen zo nu en dan en kunnen daardoor van baan wisselen. Neem juist af en toe eens een gok, en kijk hoe het uitpakt. Het kan tegenvallen, maar dit is geen reden om de handdoek dan in de ring te gooien. Fouten hebben niet per definitie een permanente invloed. Thomas A. Edison illustreerde dit mooi door te zeggen: “Vele mislukkingen zijn het gevolg van het feit dat men niet besefte hoe dicht men bij het succes was, toen men het opgaf”. Pak het constructief op, neem het mee in een volgend besluit en ga na of dat meer in jouw straatje ligt. Als laatste zouden we je willen meegeven: “Zonder voortdurende groei en vooruitgang hebben woorden als verbetering, prestaties en succes geen enkele betekenis”. Neem het heft in eigen handen en vorm zelf je toekomst. Dan zul je zien dat jij straks bekend staat om wie je bent en wat je doet!